Basisschool Het Spick - Beesel
MENU

Hoofdluis

Omdat de controle op hoofdluis thuis dient plaats te vinden, vind u hieronder wat aanvullende informatie.

Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het mensenhoofd. Luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd en kunnen voor veel jeuk zorgen. Hoofdluizen zijn niet schadelijk maar vooral vervelend. Controleer uw kind één maal per week na het haren wassen op hoofdluis om last te voorkomen. Als er op school hoofdluis heerst, draag de haren dan in een vlecht of staart. Hoofdluis in je haar? Kammen maar!

Aanvullende maatregelen, zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen, het gebruik van luizencapes en het stofzuigen van de auto, zijn niet meer nodig volgens onderzoek van het RIVM. Dat scheelt veel tijd, geld en stress bij ouders van kinderen met hoofdluis.

De hoofdluisscreeners op school controleren alle kinderen na elke vakantie op hoofdluis.Laat uw kind die dag zonder gel en zonder al te moeilijke kapsels  naar school gaan.

Als een kind hoofdluis heeft, raadt de GGD aan het haar gedurende twee weken dagelijks te kammen met een netenkam. Eventueel kan het kammen gecombineerd worden met een antihoofdluismiddel. Verder is het belangrijk om huisgenoten te controleren. Ook is het verstandig om het te melden op school, bij clubjes en vriendjes.

Op www.ggdlimburgnoord.nl --> jeugdgezondheidszorg --> hoofdluis staat altijd de meest recente informatie over hoofdluis, hier staat ook een instructiefilmpje over het kammen thuis.

Ouders met vragen, hoofdluisscreeners met vragen, gezinnen die niet van de hoofdluis afkomen adviseren wij om contact op te nemen met de Jeugdgezondheidszorg van de GGD, tel. 088-1191111.